Kako do Litve?

Litva je odlično izhodišče za izlete naprej v druge države. Z svojo centralno lego nudi (nizkocenovne) polete v London, Srednjo in Južno Evropo, trajekt do Švedske in Nemčije ter obilico kolesarskih poti. Večina turistov in obiskovalcev sledi Baltski poti, ki vodi naprej v Rigo, ali nazaj na Poljsko.

Ogromen procent ljudi Litvo obišče po podobnem sistemu, kot turisti obiščejo Slovenijo. Bled, Postojnska Jama in Ljubljana so točke, ki jih pozna vsak tujec, vendar vsi vemo da je Slovenija še precej več kot to. V Litvi so te lokacije Vilnius (grad Trakaj), Gora križev, Kaunas in obmorski mesti Palanga in Klajpeda. To je škoda, saj je Litva izredno bogata z kulturno, kulinarično in turistično ponudbo.

Iz Slovenije je možnih več variant, stroški se gibljejo od 65-200 evrov v eno smer, z nekaj predhodnega planiranja in rezerviranja.

#1 Letalo

Z nekaj brskanja po spletu se da najti povezavo Bergamo – Vilnius že za 20 do 40 evrov (v eno smer), tudi dva tedna pred poletom.

povratna karta Bergamo-Vilnius 66eur
povratna karta za junij 2015 Bergamo-Vilnius 66eur, na dan 28.5.2015

Sicer so pa cene spremenljive, najbolj lokalni letalski prevoznik je verjetno AirBaltic, rezervacija pa najcenejša na njihovi strani http://www.airbaltic.com/

Munchen – Palanga, od 120 evrov naprej (v eno smer),

Munchen – Riga, 60-150 evrov (v eno smer) + transfer do Litve z avtobusom (15-20evrov)

Ljubljana – Riga (z Adrijo) stane cca. 140€ (z prestopom)

Mednarodno letališče Vilna

Rodunios kelias 10A
LT-021189, Vilnius
Lithuania
Tel. + 370 5 273 9305
Fax + 370 5 232 9122
E-mail: airport@vno.lt
www.vilnius-airport.lt

Ob pristanku ali poletu je možno najeti avto, menjati valute, prigrizniti kaj lokalnega. Na letališču se nahajajo tudi potovalne agencije. Seznam letalskih družb, ki letijo v in iz Litve je kar obširen, destinacije pa bogate.

AIR BALTIC
SCANDINAVIAN AIRLINES
WIZZAIR
FINNAIR
RUSLINE
LUFTHANSA
AEROFLOT
UKRAINE INTERNATIONAL AIRLINES
LOT – Polskie Linie
RYANAIR
TURKISH AIRLINES
NORWEGIAN AIR SHUTTLE
UTAIR AVIATION
BELAVIA
ADRIA AIRWAYS

Mednarodno letališče Kaunas

Kaunas is the second biggest city in Lithuania. It is situated in the center of Lithuania, at the meeting point of the country’s two biggest rivers: the Nemunas and the Neris. The city is unique in terms of its history, geographical position and landscape. It is the grand center of science, sports, industry and culture. Kaunas is full of significant architectural and historical monuments and boasts a small but pretty old town, the longest pedestrian street (Laisves- Liberty Avenue) in the Eastern Europe and Lithuania’s only funiculars railway (2 of them).

Kaunas je drugo največje mesto v Litvi in se nahaja v njenem centru ob sotočju dveh rek – Nemun in Neris. Mesto ima bogato ohranjeno središče, lepo obmestno pokrajino (Panemune) in gosti vsem znani košarkaški klub Žalgiris. Sprehod po Aveniji Svobode pa tudi nikoli ne razočara, saj omogoča primerljivo ponudbo majhnih trgovinic in kavarnic z Vilno.

Letališče ima dobre povezave z mesti kot so Oslo, London, Birmingham, Edinburgh, Bristol, Dublin, Shannon, Kos (Greece), Palma de Malorca (Spain), Malta, Rhodes,… Z avtobusom pa je možno potovati v  Klaipedo, Rigo, Vilnius, Minsk ali Varšavo.

Uradna stran; link.

Mednarodno letališče Palanga

Palanga Airport is a small regional airport located in the west part of Lithuania, near the Baltic Sea.

Letališče v Palangi je manjše v primerjavi z drugima dvema, je pa edino letališče na katerem leti Ryanair z redno linijo do Londona. Pravtako so letos (2016) odprli avtobusno linijo Palanga – Klaipeda.

Uradna stran; http://www.palanga-airport.lt/en/

#2 Avtobus + prevozi.org / blablacar.de

Zelo dobre povezave imata podjetji PolskiBus www.polskibus.com/in Ecolines ecolines.net/. Vendar se njihovi prevozi začnejo šele na Dunaju ali v Minhnu. Do tja se poceni pride z raznimi privatnimi prevozniki za 20evrov.

Razčlenitev :

Ljubljana – Dunaj preko prevozi.org 20eur,

Dunaj – Varšava z Polski bus 30eur,

Varšava – Vilna dodatnih 15eur z PolskiBus.

Na avtobusih Ecolines je ponavadi tudi WiFi, celo TV z različnimi precej novimi filmi. Osebje govori angleško, rusko, če potnik zamuja ga tudi pokličejo. Slaba stran te variante je dolga vožnja, skupaj z prestopi bo namreč vzela več kot 1 dan v eno smer. Dobra plat je več prtljage in možnost ustavljanja na poti (prestopi).

AVTOBUSNA POSTAJA V VILNI

Sodu g. 22
LT-03211, Vilnius
Telefon: +370 5 900 01 661
Working hours: daily 6.00 am – 21.00 p.m.
E-mail: info@toks.lt,
www.toks.lt

Glavni avtobusni prevozniki so Ecolines, Polskibus and Eurolines. Popularna stran za nakupovanje vozovnic pa Autobusubilietai.

Vilnius Bus Station is located in a convenient place, next to the railway station, only a ten-minute walk to the Old Town. This is a perfect opportunity for tourists to visit the most beautiful place of the city within several hours. Trolley buses No. 1, 2, 5, 7 and buses No. 26, 34, 53 will take you from the station to the centre of the city.

Avtobusna postaja v Vilni se nahaja zraven železniške postaje ter samo 10 minut hoje od starega mestnega jedra. To je super priložnost za turiste, da si Vilno lahko ogledajo v nekaj urah. V center vozijo avtobusi št. 1,2,5,7,26,34 in 53. Cena vozovnice je 1eur, če jo kupimo pri vozniku.

#3 Avto / Avtodom

Pot traja približno 1500km, do obalnega mesta Klajpeda pa 1750km v eno smer, vmes je potrebno računati na Češko vinjeto (17eur za 10dni), Avstrijsko vinjeto (8,70€ za 10 dni) in cene bencina / dizla /plina, ki so na vzhodu rahlo nižje kot pri nas. Ceste na Poljskem so zastonj za osebna vozila (razen odsek Katovice – Krakow), pravtako v baltskih državah – Litva, Latvija, Estonija. Potrebno je upoštevati, da je na Češkem in Poljskem drugačna valuta kot evro, kar pravtako podraži gotovinske nakupe. Vožnja traja povprečno 20ur, stroški so od 100 evrov naprej za v eno smer, odvisno od tipa bencina, načina vožnje, ter števila potnikov.

Cesta je večinoma prijetna in vodi skozi naslednje kraje:

Slovenija (Šentilj), Avstrija (Gradec, Dunaj), Češka (Brno, Olomuc, Ostrava), Poljska (Katovice, Čestohova, Varšava, Avgustov).

Z možnostjo spremembe poti čez Bratislavo in naprej Slovaško, ali pa na Poljskem čez Lodž oz. Krakov.

Odsek od Varšave do Avgustova je še v izgradnji, in ne gre za avtocesto, kakor tudi nekatere vmesne točke na Poljskem. Omejitve so različne in so ponavadi označene, avtor pa opozarja na veliko količino radarjev in policistov na Poljskem ter v Litvi.

Dobra plat je, da lahko s seboj vzamemo kolo, peljemo tudi kakšnega potnika, ki nam plača del poti in prespimo v avtu oz. kampiramo.

Več o cestah, cestninah in načrtovanju poti na AMZS www.amzs.si/

Cena za neformalni prevoz potnika (oglas na prevozi.org) se giblje :

Ljubljana – Dunaj -20eur (400km)

Ljubljana -Brno 25eur (500km)

Dunaj -Varšava – 30eur

The city has many car parks, you are sure to find a parking place for your car there. In the centre of the city, in Gediminas Avenue there is a large underground multi-storied car park next to Tilto Street.

—————————————————————–

 

Komentiraj